Λίγα για το Πολυτρίχι ή Αδίαντο



Το Αδίαντο προέρχεται από την Βραζιλία και ανήκει στην οικογένεια των Πολυποδιδών

Η Λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Adianthum capillus-veneris που σημαίνει κόμη της Αφροδίτης και αναφέρεται στη Θεά του Ερωτα που αναδύθηκε από τα κύματα με στεγνά μαλλιά

Η Ελληνική ονομασία είναι Αδίαντο ή κόμη της Αφροδίτης. Η ονομασία Αδίαντο (α-δίαντο = μη υγρανθής) προέρχεται από το ότι δεν. μουσκεύεται μέσα στο νερό.

Λαϊκές ονομασίες: Μαλλόχορτο, Ψαλιδόχορτο, Πολυτρίχι, Σκροπίδι, Βροντοτρίχι, Πηγαδόχορτο, Γένεια

Το Αδίαντο, είναι πολυετής πόα, ύψους 30 cm με λεπτά, μικρά, πτεροειδή, ανοιχτοπράσινα φύλλα και λευκά άνθη. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και η συγκομιδή από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Χρειάζεται μεγάλη ατμοσφαιρική υγρασία, γι’ αυτό το λόγο, αναπτύσσεται σε θερμοκήπια ή σε τερράριουμ ως καλλωπιστικό εσωτερικών χώρων.

Φωτισμός: Μέτριος

Θερμοκρασία: Ζεστή. Τον χειμώνα θερμοκρασία 15 – 20 βαθμών. Μεταφορά σε εξωτερικό χώρο, το καλοκαίρι, για να έχει δροσιά τη νύχτα.

Υγρασία: Πάντοτε νοτισμένο χώμα. Ατμοσφαιρική υγρασία.

Πολλαπλασιασμός: Με διαίρεση του ριζώματος. Μεταφύτεμα στο τέλος του χειμώνα. Κόβουμε τους φυλλοφόρους βλαστούς ως τη βάση και διαιρούμε την συστάδα των ριζών. Πολλαπλασιασμός γίνεται επίσης και με σπόρια.

Φύτεμα: Μείγμα χώματος τύπου Α

Λίπασμα: Υδροδιαλυτό λίπασμα έξι μήνες μετά το φύτεμα. Επαναλαμβάνουμε μετά από τρεις μήνες. Το φυτό δεν χρειάζεται λίπασμα το χειμώνα

Εντομα: Ελέγχουμε για τα δυσδιάκριτα καφετί κοκκοειδή πάνω στους ομοιόχρωμους φυλλοφόρους βλαστούς

  • Λίγα για το Πολυτρίχι ή Αδίαντο

Δραστικές ουσίες: Ταννίνες, βλέννες, φλαβονοειδή, φαινυλοπροπανοειδή, καροτενοειδή, τριτερπένια, (β-σιτοστερόλη, στιγμαστερόλη, καμπεστερόλη)

Θεραπευτικές ιδιότητες

Χρησιμοποιείται ως αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αντιβηχικό και καταπραϋντικό. επίσης εμφανίζει αντιαιμορραγικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να οφείλονται στο γαλλικό οξύ και τις ταννίνες.

Η ήπια αναλγητική – αντιφλεγμονώδης δράση του, που βρίσκει εφαρμογή για την ανακούφιση κυρίως των πόνων της γέννας, οφείλεται στα τριτερπένια, όπως η β-σιτοστερόλη, η στιγμαστερόλη και η καμπεστερόλη.

Χορηγείται επίσης, σε παθήσεις του αναπνευστικού ως μαλακτικό και αντικαταρροϊκό, αλλά και υπό τη μορφή εγχύματος κατά της δυσουρίας και της τριχόπτωσης.

Τρόπος χορήγησης

Χορηγείται ως καταπραϋντικό, μαλακτικό, αντιβηχικό και αντικαταρροϊκό κυρίως για πνευμονικά νοσήματα υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι, 50 – 60 γρ. ξηρών φύλλων βράζονται σε 1 λίτρο νερό ή 15 – 30 γρ. νωπών φύλλων βράζονται σε 1 λίτρο νερό) και εγχύματος (1 κουταλιά ξηρού βοτάνου σε ένα φλιτζάνι τσαγιού βραστό νερο μέσω του οποίου παρασκευάζεται εύγευστο σιρόπι – 2 – 3 κουταλιές την ημέρα)

Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα

Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό μαλλιών και ο Διοσκουρίδης που το αποκαλούσε «μαλλιά της Αφροδίτης», το χρησιμοποιούσε εναντίον του άσθματος. Για τον ίδιο λόγο το χρησιμοποιούσε και ο Πλίνιος

Το αδίαντο εδω και χιλιετίες έχει χρησιμοποιηθεί για πιτυρίαση, αλωπεκία και εμμηνορροϊκές διαταραχές

Η λαϊκή ιατρική το χρησιμοποιεί ως θεραπεία κατά της τριχόπτωσης. Αλλωστε η λαϊκή του ονομασία Πολυτρίχι καθιερώθηκε επειδή πίστευαν πως το βότανο αυτό έχει την ιδιότητα να προκαλεί τριχοφυΐα, κάτι που επιστημονικά και στην πράξη μένει να επιβεβαιωθεί.. Το σίγουρο είναι πως έχει την ιδιότητα να τονώνει τα μαλλιά

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال