🧿 Τα όσπρια για πολλούς αιώνες αποτελούσαν την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τους ασθενέστερους οικονομικά πληθυσμούς, που δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν και να καταναλώσουν τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρια, αυγά, γάλα, τυριά). Επικράτησε λοιπόν η λανθασμένη αντίληψη ότι τα όσπρια είναι τροφή των φτωχών λαών άρα τροφή υποδεέστερη.
Οι σύγχρονες όμως τάσεις της υγιεινής διατροφής αντικρούουν αυτές τις αντιλήψεις και εισηγούνται την επιστροφή στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και την υιοθέτηση της Μεσογειακής δίαιτας, ένα από τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι: Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΟΣΠΡΙΩΝ 3-4 φορές τη βδομάδα.
ΟΦΕΛΗ: Τα όσπρια συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Βοηθούν στην ομαλή εντερική λειτουργία. Εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική δράση. Εχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Περισσότερα στο σχετικό βίντεο.